Hva er et forbrukslån?

Mange aktører reklamerer om hvor enkelt det er å få forbrukslån hos dem. Krav og forutsetninger blir enten skrevet i knøttliten skrift, eller sagt i lysets hastighet. Hvordan skiller forbrukslån seg fra vanlige lån?

Mange aktører reklamerer om hvor enkelt det er å få forbrukslån hos dem. Krav og forutsetninger blir enten skrevet med liten skrift, eller sagt i lysets hastighet. Hvordan skiller forbrukslån seg fra vanlige lån?

Skal du ta et vanlig lån, må du stille med sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få lånet. Et forbrukslån derimot, er kort fortalt et lån man kan få uten å stille med sikkerhet i eiendeler.

Dyrere lån

Et typisk forbrukslån ligger på alt mellom 10 000 og 500 000 kroner. Et forbrukslån er mye dyrere enn vanlige lån, nettopp fordi de innebærer større risiko for bankene ved at forbrukslån ikke har sikkerhet i eiendeler. Derfor er vanlig effektiv rente på forbrukslån alt fra 6% til 25% per år. Av og til kan renten bli så høy som 40% til og med. Til sammenligning har huslån et rentenivå på ca. 2% (alt etter hvor styringsrenten ligger) . Vanlig nedbetalingstid på forbrukslån er 12 til 15 år.

Jo høyere renten er, og jo lenger tid du bruker på å betale ned lånet, dess dyrere blir lånet. Tar du opp et forbrukslån på 50 000 vil du raskt ende opp med å betale det mangedobbelte for pengene du fikk låne. Forbrukslån er dermed ingen god løsning for å få orden på økonomien.

Det er ulike faktorer som avgjør hvor høy renten på forbrukslån er, for eksempel betalingshistorikk, alder og økonomisk situasjon.

Kredittsjekk utføres alltid før innvilgning av et mulig lån. Da sjekker banken om du har betalingsanmerkninger og hvor mye du har tjent de siste årene. Ofte må du i tillegg vise frem både lønnsslipp og selvangivelse. Hvis lånet så blir innvilget, må du legitimere og signere digitalt med BankID, før pengene kan bli utbetalt.

Trenger du gjeldsrådgivning? Kontakt oss her.

Vi kan hjelpe deg på veien til lavere rente og bedre betingelser