Anne og Geirs vei ut av gjeldskrisen

For tre år siden gikk Anne og Geir på en skikkelig økonomisk smell. De måtte søke profesjonell hjelp for å komme ut av problemene.

Vi møter ekteparet hjemme en regntung dag i begynnelsen av februar. De har begge hatt fast jobb, oppdratt to barn, og levd et ordinært familieliv.

BEGGE I FULL JOBB
Anne jobbet som sekretær fram til hun ble syk og uføretrygdet i 2012. Geir har jobbet 34 år i samme firma fram til han ble syk og uføretrygdet i 2015. Den dyktige selgeren gikk gjennom to hjerteinfarkt og ble i tillegg angrepet av streptokokkbakterien under en rutineoperasjon på sykehus.


BREV FRA NAMSMANNEN
Gjennom Geir sin kamp mot sykdom har paret i perioder måttet leve på Annes trygd og oppsparte midler. Det tæret kraftig på familieøkonomien. De møtte også andre utfordringer, men fikk ikke hjelp av banken de hadde. Etterhvert kom de inn i en spiral som bragte dem mot en økonomisk katastrofe for familieøkonomien.

- Jeg husker godt brevet vi fikk fra namsmannen. Dette var på en torsdag, og i brevet stod det at de kom til å skifte lås i hjemmet vårt på mandag, og at huset ville bli lagt ut for tvangssalg. Det var da jeg skjønte hvor ille det faktisk var, og jeg følte at verden raste sammen, forteller Anne.

NATT PÅ INTERNETT
Hun fortalte ikke ektemannen om brevet fra myndighetene, og brukte nesten hele natten på å søke etter hjelp på internett.

- Det var her jeg kom over Gjeldfinans. Det de skrev på sine nettside var nesten for godt til å være sant, men jeg bestemte meg likevel for å kontakte dem, forteller Anne og smiler forsiktig. Dagen etter ringte hun firmaet og fikk snakke med Rune Austigard. Han ba dem om å ta med seg brevet, og komme på et møte samme dag siden det var så kort varsel.

- Gjeldfinans tok fatt i problemet med en gang, og fikk stoppet namsmannen fra å tvangsselge huset, sier Anne.


FIKK RYDDET OPP

Det tok et par måneder fra første kontakt til Gjeldfinans hadde ryddet opp i all gjeld og betalingsanmerkninger, slik at ekteparet fikk mulighet til å skifte bank og refinansiere huslånet.

I dag sitter de kun med et huslån de kan betjene selv om begge går på trygd. Og de har et godt forhold til den nye banken.

- Det var en stor lettelse å få hjelp. Vi hadde ikke klart å ordne opp i dette selv, sier Geir.

Han forteller at de har klart seg godt økonomisk etter at de fikk hjelp til å komme seg over den økonomiske kneiken.


MÅ VÆRE TIL NYTTE

Daglig leder Rune Austigard sier at de i utgangspunktet forsøker å hjelpe alle de kan, men at de er nøye på at hjelpen må være til nytte både på kort og lang sikt. Han husker godt den aktuelle familien.

- Vi viste familien veien til løsning, sier Austigard.

I denne spesielle saken måtte Gjeldfinans snu seg kjapt rundt.

- Vi fikk laget en gjeldsoversikt, og kontaktet både namsmannen, tingretten, og alle kreditorene, forteller Austigard. Saken endte med at familien fikk beholde både huset og hytten.


FØLGER BUDSJETT

- Det var en intens tid. Vi kvepper fortsatt til når det ringer, og et ukjent telefonnummer lyser opp på telefonen. I dag følger vi et budsjett og har god kontroll på privatøkonomien. Det har blitt en helt ny hverdag for oss, sier Geir. Ekteparet gikk fra en tilværelse med romslig økonomi til en trygdebasert inntekt.

- Vi har begge vært nødt til å omstille oss med tanke på at begge går på trygd, men det har vi klart bra, sier de.

Ekteparet er forsiktig med forbruket, og velger nøye ut hva de skal bruke penger på. Ferier planlegger de god tid i forveien slik at de kan få det rimeligst mulig.


SOM FRIVILLIG

I dag fyller de dagene med turer i skog og mark, og med å hjelpe andre.

- Jeg har meldt meg som frivillig ved Frivillighetssentralen og gjør jobber der innimellom, sier Geir.

De har fortsatt kontakt med Gjeldfinans.

- Rune har ringt oss i ettertid for å høre hvordan vi har det og hvordan det går økonomisk. De bryr seg, og det setter vi pris på. Det er absolutt et firma som vi kan anbefale andre mennesker som er kommet opp i en lignende situasjon, sier Anne.


EN NY HVERDAG:
Anne og Geir har fått orden på økonomien, og lever i dag et godt liv.

- Tiden med gjeldsproblemer var en intens tid. Jeg er glad den er over, og at vi fikk beholde hjemmet, sier Anne.

Vi kan hjelpe deg på veien til lavere rente og bedre betingelser