Små grep for bedre økonomi

Det er alltid smart å spare penger. Vi har samlet noen gode tips til små endringer du kan gjøre i din hverdag for å spare på kronene.

Det er alltid smart å spare penger og ofte kan du komme langt med små grep. Vi har samlet noen gode tips til enkle endringer du kan gjøre i din hverdag for å spare på kronene.


1. Ta med matpakke på jobb

Det blir fort en kostbar affære dersom du har for vane å kjøpe mat ute eller i kantinen. Små summer blir raskt store utgifter etterhvert. Den gode gamle hjemmesmurte matpakken trenger ikke være kjedelig. Det flommer over av gode lunsjoppskrifter, så det finnes mange alternativ til brødskiva, som fortsatt er snille med lommeboken. Gjør du den klar kvelden i forveien sparer du også tid om morgenen.


2. Bruk 10-sekundsregelen

Når du er ute å handler, er det lurt å reflektere litt før du betaler. Tenk gjennom det du har i handlekurven - trenger du faktisk alt du har plukket med deg? Bruk noen sekunder og vurder.


3. Lag oversikt over mat i kjøleskap og fryser

Gå gjennom kjøleskapet og fryseren, og sett opp en oversikt over maten dere har. Skriv også ned hvilken dato varen går ut på. Planlegg måltid rundt dette før dere drar på handletur og kjøper inn på nytt.


4. Kjøp mat på tilbud

Følg med i tilbudsavisene etter gode tilbud på varer dere bruker mye av. Kjøp inn og frys ned om det er mulig. Her må man så klart også være kritisk - man skal ikke blakke seg på gode tilbud. En generell tommelfingerregel er å sjekke kiloprisen før du velger produkt. De kan være store forskjeller mellom de ulike merkevarene.


5. Planlegg handleturen før du drar hjemmefra

Skriv handleliste og kjøp inn for en uke om gangen. Bruk dette tipset i kombinasjon med punkt 3. Ikke minst; ikke gå i butikken når du er sulten!


6. Kjøttfri middag

Å spise mindre kjøtt er ikke bare bra for helsa og miljøet, det er godt for lommeboka også. Kjøtt er vanligvis den største utgiften i måltidet. Prøv å ha en eller flere kjøttfrie middag i uken. For mange kan det være en hard kneik å komme over, men prøver du, kan du bli positivt overrasket


7. Lag store middagsporsjoner

Store pakker med kjøtt og grønnsaker er ofte de billigste. Det går like raskt å lage en stor porsjon som en liten. Lag store porsjoner så får du brukt alle varene og sparer i tillegg tid resten av uken.


8. Kjør mindre

Bor du nært jobben, skolen eller barnehagen? Prøv å gå eller sykle så ofte som mulig. Da sparer du bensinpenger, og får i tillegg ekstra trim. Vinn-vinn!


9. Spis mindre godteri og snacks

Det er lov å kose seg, men alt med måte. Begrens godteri og snacks til en dag i uken. Snop er dyrt og det blir fort en unødvendig stor utgift


10. Betal deg selv først

Når lønna endelig kommer inn er det lett å drømme seg bort. Før du begynner å se etter nye klær eller sydentur - sett av penger til månedens utgifter. Planlegg hvilke regninger og avgifter som skal betales, og hva som trengs til de vanlige utgiftene ellers. Gjør et overslag og sett av penger.

Vi kan hjelpe deg på veien til lavere rente og bedre betingelser