5 råd for å finne veien ut av gjeldskrisa
Tilgangen på kredittkort med høye kredittgrenser og raske forbrukslån er stor, og det kan noen ganger føre til at man bruker penger man egentlig ikke har. Gjeldfinans.no gir deg 5 gode tips for å komme deg ut av gjeldskrisa.
Uansett hvordan den økonomiske situasjonen din ser ut, finnes det løsninger som kan hjelpe deg å få en bedre oversikt over økonomien, og slik gjøre deg i bedre stand til å justere prioriteringer. Om du befinner deg i en vanskelig situasjon, kan det være greit å tenke på at du ikke er alene.
1. Få oversikt
Det første du bør gjøre er å få en oversikt over hvor mange kreditorer du skylder penger, og ikke minst hvor store disse beløpene er. Logg deg inn på gjeldsregisteret.com for å se hvilken gjeld du står registrert med. Ta også en ordentlig gjennomgang av selvangivelsen din. Vi vet at denne øvelsen er krevende og alt annet enn oppløftende, men dessverre helt nødvendig for at du skal komme deg ut av det.
Det er verdt å merke seg at dersom du er varig ute av stand til å betale gjelden din, kan du søke om offentlig gjeldsordning.
2. Sett opp budsjett
Det neste steget blir å lage en plan for hvordan du skal komme deg ut av knipa. Et fint sted å begynne er å se til SIFOs referansebudsjett. Denne viser alminnelig forbruksutgifter for ulike typer hushold. Legg inn dine detaljer og se hva du ideelt sett burde bruke på de ulike utgiftspostene. Her er det stor sannsynlighet for at du har mye å spare.
Én ting er å ha en plan. Noe annet er å sette planen ut i live, og vi vet at det er lett å trå feil her. Vi har imidlertid et tips.
- Kontakt banken din og si at du vil opprette en forbrukskonto og en regningskonto. Førstnevnte blir tilknyttet et bankkort (om dere er to, får dere ett kort hver med tilgang til denne).
- Etter at du har utarbeidet et budsjett for både forbruk og faste utgifter, fører du budsjettert forbruksbeløp til forbrukskonto. Denne skal dekke alt av husholdningsartikler, klær til barn, drivstoff, etc.
- Det budsjetterte beløpet til faste utgifter føres likeså til en regningskonto. Herfra betales regninger som huslån/husleie, barnehage/SFO, strøm, internett, kommunale avgifter, m.m. Husk å sette av nok midler til å betjene de faste regningene på månedlig basis, og husk å ta høyde for det som trekkes hvert kvartal, så du ikke får deg noen ubehagelige overraskelser underveis.
Det du så sitter igjen med på konto, er det du har å bruke til nedbetaling av gjeld til kreditorer hver måned.
3. Send en felles mail til kreditorene
Det neste du må gjøre er å ta kontakt med kreditorene og gjøre rede for hvorfor du har betalingsproblemer. I samme mail setter du opp et forslag til hvordan dere sammen kan løse dette. Legg ved budsjettet du har satt opp, lønnslipper for de tre siste månedene, selvangivelsen og oversikten over kreditorene dine.
Slik viser du handlekraft og vilje til å rydde opp, og du vil sannsynligvis bli positivt overrasket over kreditorenes samarbeidsvillighet.
4. Betal de dyreste lånene først
Ta en gjennomgang av eiendeler og se om du har noe du kan selge. Husk at alle monner drar, så det er ikke kun store og dyre gjenstander det finnes kjøpere til. Har du små kreditorer med avtale over fem år kan du kanskje tilby kontantoppgjør? Dette er en god måte å få ryddet unna smågjeld på, som også kan gi deg den selvtillitsboosten du trenger for det videre arbeidet.
Vær oppmerksom på at statlige krav har første prioritet. For eksempel bøter, skyldig skatt og moms og statlige lisenser. Merk at gjeldens alder legger føringer for hvor lang tid du kan forvente å bruke på nedbetalingen.
5. Gå inn for en forandring
Husk at det krever en stor innsats både å bli kvitt gjeld, men også å holde seg unna gjeld i fremtiden.
Å endre dårlige vaner som å spise ute istedenfor å lage middag hjemme, ta taxi eller bil om man har mulighet for å sykle, eller gå på treningssenter istedenfor å gå tur ute, kan utgjøre en stor forskjell både for deg og forbruket.
Det er en stor belastning å sitte med finansielle problemer alene. Om du har nære venner eller familie du kan prate med vil det kunne lette byrden. Om du synes det blir tungt, kan disse hjelpe deg å få oversikten du behøver. Ikke minst kan de pushe og hjelpe deg til å holde fokuset og motivasjonen til å stå løpet ut.
Lykke til.