Vi stiller krav til sikkerhet fast i eiendom

Hva er et forbrukslån?

Vanligvis må man stille med sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få lån. Et forbrukslån derimot er kort fortalt et lån man kan få uten å stille med sikkerhet i eiendeler.

Et typisk forbrukslån er på alt mellom 1 000 og 500 000,- kroner. Et forbrukslån er mye dyrere enn vanlige lån, nettopp fordi de innebærer større risiko for bankene ved at forbrukslån ikke har sikkerhet i eiendeler. Derfor er vanlig effektiv rente på forbrukslån alt fra 6% til 25% per år. Av og til kan renten bli så høy som 40% til og med. Akkurat nå er det, til sammenligning, vanlig med 2-3% rente på et huslån. Den vanlige nedbetalingstiden på forbrukslån er 12 til 15 år.

Det er ulike faktorer som avgjør hvor høy renten på forbrukslån er, for eksempel betalingshistorikk, alder og økonomisk situasjon. Det blir utført kredittsjekk før innvilgning av et mulig lån, der banken sjekker om man har betalingsanmerkninger og hvor mye man har tjent de siste årene. Ofte må man i tillegg vise frem både lønnsslipp og selvangivelse. Hvis lånet så blir innvilget, må man legitimere og signere digitalt med BankID. Pengene vil bli utbetalt innen 1-3 virkedager vanligvis.


Trenger du gjeldsrådgivning? Søk her.


Les flere nyheter

Trenger du hjelp med refinansiering?

Send din søknad