Kvitt deg med kredittkortgjelden

Kredittkortgjeld kan føles overveldende og frustrerende. Vi forstår at det kan være vanskelig å håndtere. Derfor har vi samlet 10 empatiske tips som kan hjelpe deg med å takle kredittkortgjelden din og komme på vei mot økonomisk frihet.


1. Kvitt deg med saker og ting

Nordmenn flest har flere eiendeler enn vi trenger og kanskje også er klar over. Det er klokt at du skaffer deg en oversikt over alt du eier og har. Gjennomsøk boder, samt kles- og skoskapet ditt. Kanskje har du noe du kan selge? Hvis du har bil, båt, bolig eller hytte, kan du leie ut dette i perioder, mens du selv kan man bo med familie eller venner.

2. Sett opp et budsjett

For å ha kontroll på de faste utgiftene som kommer inn og ikke minst hva som går ut fra kontoen, er det lurt å lage seg et budsjett. Dette kan du selvsagt gjøre med penn og papir eller med et skjema på datamaskinen selv. Man finner også gode maler og hjelpemidler til dette på nettet. Det kan bli enklere å fylle ut og forstå, også krever det kanskje litt mindre tid.

3. Kutt ned på forbruket ditt

Kutt enkelte kjøp helt, eller endre det til såkalte billigere produkt eller tenk andre alternativ. Trenger du virkelig nye sko nå, eller kan de du har brukes en sesong til? Tenker du på denne måten kan utgiftspostene bli enda litt færre og man unngår de mange impulskjøpene vi alle gjør. Når det kommer til billigere produkt kan man for eksempel lage sin egen is av saften man har hjemme, istedenfor at du eller ungene skal kjøpe på butikken så snart solen titter frem. Også var det det med å tenke alternativt. Kan du sette igjen bilen hjemme, og sykle til jobb? Hva med å avtale med en venn eller et familiemedlem om å hente etter festlighetene, istedenfor en dyr taxitur?

4. Sjekk hvilke abonnementer du har

Uten at man kanskje egentlig tenker over det, abonnerer vi ofte på veldig mye. Spør deg selv, trenger jeg både Viaplay og Netflix? Kan jeg løpe utendørs og droppe abonnementet på treningssenteret? Har jeg det billigste mobilabonnementet til mitt bruk, eller finnes det bedre alternativ? Husk at alle vil ha deg som sin mobil-kunde, så her kan man fint presse på prisen. Det samme gjelder når det kommer til forsikring. Det kan være mye å spare på å være litt ekstra obs på avtalene man har, og enten bytte leverandør, eller presse ned prisen på det man har, fordi du har fått et bedre tilbud.

5. Prioriter regningene og kostnadene dine riktig

Inkassovarsel, purringer, kredittkortgjeld og den slags burde prioriteres høyt, og man kan merke både fysisk og psykisk at det blir litt lettere uten gjeld. Når det kommer til utgifter er det primærbehovene som er viktigst å dekke. Mat, drikke og det man ellers må ha i hverdagen. Ting som ny sykkel, dyre middager og den slags burde nok kuttes ut, i alle fall for en periode. Et godt tips kan også være å søke bruktmarkeder på nett og Facebook - der kan man finne mange gode skatter - til veldig gode priser!

6. Betal så fort du kan, så mye du kan

Før pengene blir brukt på noe annet er det lurt å betale det viktigste. Det er utrolig hvor lite man egentlig trenger å kjøpe når man rett og slett ikke har mulighet til det.

7. Be om betalingsutsettelse

Har du ikke sjanse til å betale regningene, så har du ikke sjanse. Det er ulike grunner til at man kan havne i en sånn situasjon, men forklarer du den eller de du skylder penger hvorfor, møtes du ofte med forståelse. I tillegg viser du at du ikke unnviker ansvaret ditt, men faktisk ønsker å ordne opp når du har mulighet.

Snakker du med kreditoren kan du unngå at de sender kravet til inkasso. Sammen kan dere finne en løsning som betalingsutsettelse, ettergitte renter eller forlenget lånetid.

8. Refinansier gjelden din

Refinansiering vil si å samle smålån til ett større lån, og på den måten kan du faktisk spare penger. Selv om gjelden ikke blir mindre av at du samler den, blir den billigere. Ofte er det slik at de små gjeldspostene som for eksempel kredittkortgjeld er dyre. Da er det mest sannsynlig bedre å samle de i et forbrukslån med gunstige betingelser der du får lavere renter, og lengre løpetid. Slik sprer du kostnaden over en lengre periode, og betaler mindre hver måned.

9. Bruk fordelene kredittkortselskapene tilbyr riktig

Rentene på kredittkortgjeld er ofte skyhøy, og godt over 20 prosent. Ekspertene råder deg derfor til å betale ned så mye som mulig hver måned. Man kan for eksempel også betale mer enn minimumsbeløpet hvis man øker inntektene ved å jobbe overtid eller tar en tilleggsjobb. På sider som for eksempel finansportalen.no kan man se prisene som bankene krever for å ha kredittkort. Samtidig skal det sies at det kan være fordeler som cashback og reiseforsikring ved bruk av kredittkort, men da er det viktig at pengene står klar på brukskonto slik at du kan betale “tilbake” for eksempel ferieturen, om den betales med kredittkortet.

10. Hold motivasjonen oppe ved å bruke apper og lignende

Har du noen gang prøvd å slutte med røyk eller lignende, så kjenner du til disse appene som skal holde deg motivert ved at du kan legge inn mål om hva du vil kjøpe for de pengene du har spart, og selvsagt også hvor mye du sparer på å holde deg unna. På samme måte finnes det gode motivasjons-apper for å kvitte seg med gjeld. I tillegg finnes det apper som gjør oppsigelse av kredittkort enklere, som for eksempel Horde. Det er også gode råd å få fra flere av disse appene, som kanskje også kan gjøre sitt for at du blir gjeldsfri. Lykke til!


Vi heier på deg og håper tipsene blir nyttige.

I de tilfellene hvor gjelden vokser seg stor anbefaler eksperter å søke profesjonell hjelp. Når vi hjelper deg til en ny økonomisk hverdag, er rentenivå på 4.45% oppnåelig, og har betjeningsevne etter gjeldende regler. Ta kontakt med oss så kan vi se nærmere på din sak, for ingen saker er like.

Vi kan hjelpe deg på veien til lavere rente og bedre betingelser