Hva er en betalingsanmerkning?

Hva er det, hvordan får du det, og ikke minst hvordan blir du kvitt en betalingsanmerkning? Her får du svarene på alt du trenger å vite om betalingsanmerkninger.


Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er når en faktura har forfalt og ikke er blitt betalt, til tross for at det er satt i gang initiativ for å få inn pengene. Dette gjelder både for private og bedrifter. Anmerkningen blir registrert i et kredittopplysningsbyrå, og for at anmerkningen og opplysninger om deg skal bli registrert hos et kredittopplysningsbyrå må det ha blitt gjort rettslige skritt for å inndrive kravet. Et eksempel er at innkrever velger å sende saken til namsmannen for «begjæring om utlegg». Det vil si at det blir tatt «tvangspant» i for eksempel eiendom, løsøre, eller trekk i lønn.

Hvorfor får jeg betalingsanmerkning?

Det kan være ulike grunner til at det blir registrert betalingsanmerkning. Eksempel på dette er ubetalte inkassosaker der det har blitt varslet om at det vil bli startet rettslige skritt, konkurs, utleggsforretning gjennomført av Namsmann, dom fra forliksrådet, gjeldsordning og avdragsordning som blir misligholdt. Det kan også være at du selv har bedt om å bli sperret for kreditt. Sistnevnte er vanlig dersom du har blitt, eller frykter for å ha blitt utsatt for ID-tyveri. Når kredittopplysningsbyrået mottar varsel om en betalingsanmerkning fra inkassobyrået er de pliktige å varsle deg om å ha mottatt dette. Videre har du 14 dager på deg til å protestere på denne anmerkningen.


Hvordan får jeg slettet betalingsanmerkning?

Når kravet er blitt betalt i sin helhet. Det vil si alt av tilleggskostnader som renter og salærer må også være betalt. Når saken er betalt vil det kunne ta opptil en uke å få saken slettet.


Hvor lenge står betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkningen blir slettet når saken er eldre enn fire år gammel, eller så snart det er betalt. En effektiv løsning er refinansiering av gjeld. Etter fire år må det registreres en ny betalingsanmerkning, og da må eventuelt innkrever sette i gang nye rettslige skritt.


Hvilke konsekvenser har betalingsanmerkning?

Har du en betalingsanmerkning vil det praktisk talt være umulig for deg å få lån i en vanlig bank. I tillegg vil det være vanskelig å kunne få kredittkort og ulike abonnementer som for eksempel mobilabonnement. Betalingsanmerkning kan også være tungt rent psykisk å ha hengende over seg. Sitter du med betalingsanmerkning anbefaler vi å ta kontakt så du kan få hjelpen du trenger for å ordne opp og få oversikt over hvem du skylder penger.
Vi kan hjelpe deg på veien til lavere rente og bedre betingelser